Presentatie: Vergelijking WordPress en Joomla

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Joomla!, Webmaakster.nl, WordPress, WordPress als CMS

Waarom is WordPress zo populair? Kun je er alles mee wat Joomla ook kan? Wat moet ik kiezen als ik een nieuwe website wil (laten) maken?

Voor de Joomla gebruikersgroep Rotterdam of wel de JUG010 mocht ik op 24 oktober 2012 een presentatie geven. Deze presentatie helpt je niet bij het maken van een keuze voor één van de CMS-en. Webmaakster.nl gebruikt beide, omdat het uiteindelijk niet het contentmanagementsysteem is wat je website maakt, maar de gebruiker! (Met een beetje hulp van een webmaakster misschien…)

Zoeken naar kleuren voor je website

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Grafisch, Ontwerpen, Webmaakster.nl

“Ik wil een blauwe achtergrond en een accent met wat geel. Of misschien oranje.”
“Ik vind een groene kleur, die er natuurlijk uitziet en rust uitstraalt wel mooi”.

Kleuren voor printwerk hebben een andere naam of code dan kleuren voor websites. Geel is er in vele variaties en rood is ook niet altijd rood. Een bruin vlak uit je printer, kan er heel anders uitzien, dan het bruin op je beeldscherm.

Je hebt verschillende kleursystemen met allemaal eigen codes en hun toepassing: CMYK, HTML-kleuren, Pantone PMS, RAL, RGB, en nog veel meer.

Voor websites gebruik ik hexadecimale code. Deze code wordt verwerkt in HTML en CSS, de talen waarmee je website gemaakt wordt. Voor een website gaan we dus op zoek naar kleuren die je in HTML-taal kunt gebruiken. Je herkent ze aan het #-teken. Zo kun je zelf een voorstel doen voor een aantal kleuren voor een heel nieuwe website of huisstijl.

Indisch rood heeft de HTML-naam Indianred en de code #CD5C5C

Handige sites om kleuren te vinden zijn:

Bij een eerste gesprek over een nieuwe website zal ik uitgebreider informeren over de mogelijkheden, de mogelijkheden bij het ontwerpen van logo’s en visitekaartjes, kleuren en leesbaarheid van een website. Het voorstel van een aantal HTML-kleuren kan richting geven voor het eerste ontwerp.

Jaarlijkse Women on the Web Workshops

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Joomla!, Kennis

De jaarlijkse Women on the Web Workshops worden dit jaar georganiseerd op 20 november in het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Women on the Web-NL biedt belangstellenden ook dit jaar weer een uitgebreid workshopaanbod op het gebied van internet en nieuwe media.
Samen met Anja Hage verzorg ik een workshop

De basis van Joomla! 1.5 Templates

Ondek de basisonderdelen van een Joomla! 1.5 template en leer hoe je een blanco template naar wens kan aanpassen. Wat zijn moduleposities, welk stukje CSS doet wat en uit welke bestanden bestaat je template. Leer van elkaars ervaringen en deel handige tips.
Voorkennis: Je hebt al een website gemaakt met html, opgemaakt met css en je kunt overweg met ftp.

“Deel je kennis, vergroot je netwerk! Dat is Women on the Web”.

Women on the Web-NL is de grootste vrouwelijke internetgebruikersgroep van Nederland. Dagelijks ontmoeten zo’n 4000 ondernemende vrouwen elkaar via laagdrempelige e-maillijsten rondom diverse onderwerpen. Er worden vragen gesteld, adviezen gegeven en discussies gevoerd. Op een snelle en efficiënte manier delen vrouwen er hun kennis en interesse in ‘toetsenbordgevoelige’ onderwerpen zoals computers, webdesign, multimedia, maar ook bijvoorbeeld tekstschrijven en het ondernemerschap komen aan bod.

Voor uitgebreide informatie & aanmelden over WoW Workshop: http://www.womenontheweb.nl/woww2010

Workshop Women on the Web

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Joomla!

We zijn een leuk stel workshopbegeleiders, Anja Hage van Web-effect en ik. De derde Joomla! workshop op rij hebben we verzorgd op 21 november 2009 en het wordt steeds leuker. En mooier.

Wat doen we daar? We verzorgden een workshop De basis van Joomla! voor vrouwen die zijn aangesloten bij Women on the Web.
Ben je geen vrouw, maar ben je ook benieuwd naar zo’n workshop. Of heb je de WoWW gemist? Meld het bij ons! Wie weet verzorgen we nog eens zo’n workshop in de buurt.

Bekijk de inhoud van de workshop in mijn presentatie.

De presentatie begeleidt ons door de dag. Er wordt veel van scherm gewisseld en voorgedaan, en het is een workshop met veel oefeningen, die meteen uit te voeren zijn.

Stap voor stap kennis maken met Joomla! Wij delen graag onze kennis!

Lees hier het weblog van Anja Hage.

Een pdf paginagroot tonen op je scherm

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Kennis, Webmaakster.nl

Wanneer je een pdf opent is het soms niet helemaal duidelijk wat je als gebruiker nu opent. De eerste stap is als snel: je wilt het beeld aanpassen en bekijken waar je op geklikt hebt. Of je bezoeker klikt meteen weg… een gemiste kans.

Om dat wat helder te maken kun je in Adobe Professional een pdf zo instellen dat het paginagroot getoond wordt, daarna kan de gebruiker altijd nog scrollen. Je geeft met een folder meteen goed beeld.

De stappen zijn:

  • Sla je originele Word of Office document op als pdf.
  • Open de pdf in Adobe Acrobat Professional.

De getoonde paginagrootte stel je in bij eigenschappen van de pdf. Je kiest bijvoorbeeld volledige pagina in beeld, of op 100%, etc.

  • Je opent je in Word gemaakte pdf in Acrobat
  • dan kies je: File > Properties > Initial View.
  • Kies bij Magnification uit het uitklapveld ‘Fit Page’.

Wanneer jij of de websitebezoeker nu de pdf opent, wordt het volledig passend aan het beeld getoond. Zo heb je meteen overzicht.

Domeinextensies

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Kennis

Je hebt een geregistreerd domein, maar wat waren ook alweer de gegevens? Wat is de naam van de eigenaar? Bij welke webhoster had je dat ook alweer geregeld?
Je vindt het door een zgn. whois te doen op de website van de registry operator, de organisatie die de domeinen registreert. Voor elk domein is er een andere organisatie.

De ‘baas’ van de verschillende organisaties die domeinnamen registreren is ICANN. De website van ICANN waarop je op alle domeinnamen kunt controleren is http://whois.domaintools.com/. Een andere snelle optie is een domein zoeken op de website Internic.net.

Op een rijtje, de meest voorkomende domeinextensies:

Extensie Registry Operator
.nl SIDN
.com VeriSign
.net VeriSign
.org Public Internet Registry
.info Afilias
.uk Nominet
.biz Neustar

Google Analytics

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Webmaakster.nl

Je hebt mooie statistieken, maar hoe lees je die ook alweer? Google schotelt je een visuele analyse voor. Het is hartstikke Nederlands en je mag het kostenloos gebruiken.
Om Google aan het werk te zetten, maak je een account aan. Na enkele kliks op de pagina www.google.com/analytics/ kom je op een stukje script. Dit script voeg je toe aan de code van je webpagina’s.

Ze zeggen dat je webdesigner dat in 5 minuten regelt. Dat is alles!