Presentatie: Vergelijking WordPress en Joomla

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Joomla!, Webmaakster.nl, WordPress, WordPress als CMS

Waarom is WordPress zo populair? Kun je er alles mee wat Joomla ook kan? Wat moet ik kiezen als ik een nieuwe website wil (laten) maken?

Voor de Joomla gebruikersgroep Rotterdam of wel de JUG010 mocht ik op 24 oktober 2012 een presentatie geven. Deze presentatie helpt je niet bij het maken van een keuze voor één van de CMS-en. Webmaakster.nl gebruikt beide, omdat het uiteindelijk niet het contentmanagementsysteem is wat je website maakt, maar de gebruiker! (Met een beetje hulp van een webmaakster misschien…)

Zoeken naar kleuren voor je website

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Grafisch, Ontwerpen, Webmaakster.nl

“Ik wil een blauwe achtergrond en een accent met wat geel. Of misschien oranje.”
“Ik vind een groene kleur, die er natuurlijk uitziet en rust uitstraalt wel mooi”.

Kleuren voor printwerk hebben een andere naam of code dan kleuren voor websites. Geel is er in vele variaties en rood is ook niet altijd rood. Een bruin vlak uit je printer, kan er heel anders uitzien, dan het bruin op je beeldscherm.

Je hebt verschillende kleursystemen met allemaal eigen codes en hun toepassing: CMYK, HTML-kleuren, Pantone PMS, RAL, RGB, en nog veel meer.

Voor websites gebruik ik hexadecimale code. Deze code wordt verwerkt in HTML en CSS, de talen waarmee je website gemaakt wordt. Voor een website gaan we dus op zoek naar kleuren die je in HTML-taal kunt gebruiken. Je herkent ze aan het #-teken. Zo kun je zelf een voorstel doen voor een aantal kleuren voor een heel nieuwe website of huisstijl.

Indisch rood heeft de HTML-naam Indianred en de code #CD5C5C

Handige sites om kleuren te vinden zijn:

Bij een eerste gesprek over een nieuwe website zal ik uitgebreider informeren over de mogelijkheden, de mogelijkheden bij het ontwerpen van logo’s en visitekaartjes, kleuren en leesbaarheid van een website. Het voorstel van een aantal HTML-kleuren kan richting geven voor het eerste ontwerp.

Een pdf paginagroot tonen op je scherm

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Kennis, Webmaakster.nl

Wanneer je een pdf opent is het soms niet helemaal duidelijk wat je als gebruiker nu opent. De eerste stap is als snel: je wilt het beeld aanpassen en bekijken waar je op geklikt hebt. Of je bezoeker klikt meteen weg… een gemiste kans.

Om dat wat helder te maken kun je in Adobe Professional een pdf zo instellen dat het paginagroot getoond wordt, daarna kan de gebruiker altijd nog scrollen. Je geeft met een folder meteen goed beeld.

De stappen zijn:

  • Sla je originele Word of Office document op als pdf.
  • Open de pdf in Adobe Acrobat Professional.

De getoonde paginagrootte stel je in bij eigenschappen van de pdf. Je kiest bijvoorbeeld volledige pagina in beeld, of op 100%, etc.

  • Je opent je in Word gemaakte pdf in Acrobat
  • dan kies je: File > Properties > Initial View.
  • Kies bij Magnification uit het uitklapveld ‘Fit Page’.

Wanneer jij of de websitebezoeker nu de pdf opent, wordt het volledig passend aan het beeld getoond. Zo heb je meteen overzicht.

Google Analytics

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Webmaakster.nl

Je hebt mooie statistieken, maar hoe lees je die ook alweer? Google schotelt je een visuele analyse voor. Het is hartstikke Nederlands en je mag het kostenloos gebruiken.
Om Google aan het werk te zetten, maak je een account aan. Na enkele kliks op de pagina www.google.com/analytics/ kom je op een stukje script. Dit script voeg je toe aan de code van je webpagina’s.

Ze zeggen dat je webdesigner dat in 5 minuten regelt. Dat is alles!