Zoeken naar kleuren voor je website

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Grafisch, Ontwerpen, Webmaakster.nl

“Ik wil een blauwe achtergrond en een accent met wat geel. Of misschien oranje.”
“Ik vind een groene kleur, die er natuurlijk uitziet en rust uitstraalt wel mooi”.

Kleuren voor printwerk hebben een andere naam of code dan kleuren voor websites. Geel is er in vele variaties en rood is ook niet altijd rood. Een bruin vlak uit je printer, kan er heel anders uitzien, dan het bruin op je beeldscherm.

Je hebt verschillende kleursystemen met allemaal eigen codes en hun toepassing: CMYK, HTML-kleuren, Pantone PMS, RAL, RGB, en nog veel meer.

Voor websites gebruik ik hexadecimale code. Deze code wordt verwerkt in HTML en CSS, de talen waarmee je website gemaakt wordt. Voor een website gaan we dus op zoek naar kleuren die je in HTML-taal kunt gebruiken. Je herkent ze aan het #-teken. Zo kun je zelf een voorstel doen voor een aantal kleuren voor een heel nieuwe website of huisstijl.

Indisch rood heeft de HTML-naam Indianred en de code #CD5C5C

Handige sites om kleuren te vinden zijn:

Bij een eerste gesprek over een nieuwe website zal ik uitgebreider informeren over de mogelijkheden, de mogelijkheden bij het ontwerpen van logo’s en visitekaartjes, kleuren en leesbaarheid van een website. Het voorstel van een aantal HTML-kleuren kan richting geven voor het eerste ontwerp.