Workshop Twitter 8 – een link naar een tweet maken

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Twitter Workshop

Wanneer je een tweet van iemand wil versturen per e-mail of op je website aanhalen kun je een tweet uit je timeline halen.

Hoe doe je dat?

 • Je bent bijvoorbeeld op http://twitter.com, en je ziet je timeline. Of  je bent in de webversie van Twitter op een site van een gebruiker.
 • Klik nu op de datum die onder de tweet te zien is.
 • Je krijgt nu een URL, een internetadres van -in dit geval – de gewenste tweet te zien in de adresbalk van de browser.
  Voorbeeld:  http://twitter.com/webmaakster/status/23906561949
 • Je kunt de URL nu knippen en plakken in een mail.

Zo kun je een tweet delen met iemand die geen Twitter gebruikt of een tweet gebruiken in een tekst op je website.

Meer Engelstalige info met afbeeldingen vind je op deze supportpagina van Twitter

Workshop Twitter 2 – Followers en friends

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Twitter Workshop

Vrienden
Wil iedereen zomaar je friend worden op Twitter? Het zal je verbazen. Dat lukt je nog sneller wanneer je steekwoorden en je website opneemt in je bio.

Je kunt zelf verschillende mensen of accounts gaan volgen om de ruis op Twitter te volgen. Zo hoor je snel over een vliegtuigcrash of naderende onweersbuien of ander nieuws wat zich razendsnel via Twitter kan verspreiden.

Volgers
Wie zijn de lezers van je microblog? Je kunt wel iets schrijven, maar wie leest dat dan? Hoe vind je vrienden of de doelgroep waar je naar op zoek bent?

In je timeline zie je berichten van je eigen vrienden. Wanneer iemand jou volgt, zal diegene ook jouw berichten te lezen krijgen, in de timeline.

Hoe krijg je nu publiek voor wat je gaat schrijven?

 • Gebruik anderen die al veel vrienden hebben. Deze vriend zegt: “Welkom nieuwe follower @jouwaccount!” of “Willen jullie @jouwaccount ook volgen?”
 • Vraag er om op andere websites: “Volg @webmaakster op twitter!” Vervang @webmaakster door je eigen gebruikersnaam en een link naar je account.
 • Reageer op de berichten van anderen.
 • Zoek op www.twittergids.nl naar Nederlandstaligen en klik gerust op de knop Follow.
 • Maak reclame voor je twitteraccount in de handtekening onder je e-mail.
 • Doe mee met #followfriday

Het wekt vertrouwen als je een follower ook meteen terugvolgt. Kijk maar bij accounts die 235 volgers hebben, maar zelf maar 20 andere accounts volgen. Dan lijkt het alsof diegene dus niet geïnteresseerd is. Dan werkt twitter niet zoals het bedoeld is.
Je vertelt dan alleen je verhaal. Bij sommige accounts, als die van knmi of bij nieuwsberichten is dat natuurlijk geen punt. Dat mag het eenrichtingsverkeer zijn. Leuker is natuurlijk persoonlijk contact en wederzijds gebruik van de mogelijkheden van Twitter. Staat een account dat je wilt volgen op 300 friends – 300 followers, dan is de kans groot dat diegene jou terug gaat volgen.

#followfriday
Followfriday is een wekelijks internationaal gebeuren, waar in je aandacht kunt vragen om bepaalde twitteraars te gaan volgen. Gebruikers bekijken wie er allemaal meedoet. Het leukst is dat als je de reden vermeld. Waarom zou je een twitteraccount gaan volgen?
Zorg altijd dat je bio is ingevuld, dat nodigt uit.
Meer over het teken # in #followfriday vind je bij Hashtags.

Vrienden blijven
Volgen ze je nog steeds? Wie jou volgen is te zien bij Followers.
Aan de volgorde zie je wie je eerste twittervriend was, deze staat op de laatste pagina, helemaal onderaan. Bovenaan op de eerste pagina vind je je nieuwste followers.

Naast het overzicht van twitter zelf, bestaan er ook tools om te bekijken wie jou nog volgt en wie afgehaakt is. Een bekende website is http://www.friendorfollow.com. Je zit hier wie fan is, ofwel een twitteraar die jouw account wel volgt, maar die jij niet terugvolgt.

Probeer zo min mogelijk in te loggen op sites die je twitter wachtwoord willen gebruiken. Je kunt last krijgen van spam en misbruik van je gegevens. Je kunt connecties met andere websites terug vinden in je instellingen Settings > Connections.

Wanneer je in je iemand geen direct message (DM) kunt sturen, is er geen relatie. Dan volgen jullie elkaar niet.

Block
In social media land is het stoer om elkaar te blocken. Stoer? Nou, nee.
Net als in real life (IRL) is het natuurlijk niet zo leuk om eerst vrienden te zijn en later te laten afweten. Toch kan het voorkomen dat je helemaal maf wordt van iemand die steeds maar weer dezelfde berichten stuurt. Of je stoort je aan een manier van schrijven. Of je krijgt een spammer die je niet aan je account wil laten ‘hangen’. In die gevallen gebruik je Block.

Workshop Twitter 7 – afkortingen

Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Twitter Workshop

 • tweet – een bericht van 140 tekens of minder, gepost op Twitter
 • tweep – een gebruiker van twitter
 • avatar – de afbeelding in je profiel
 • follow – volgen
 • tweekend – twitterpraat voor ‘weekend’
 • twuste – twitterpraat voor ‘welterusten”
 • conversation – een aantal tweets
 • reply – een antwoord op een tweet
 • mentions – een gebruiker wordt genoemd in een tweet
 • Workshop Twitter 9 – einde

  Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Twitter Workshop

  De leukste momenten als ‘ik ben geslaagd’ of ‘ik vier mijn verjaardag, ik heb hier een grote doos taart’. Dit soort opmerkingen worden gehonoreerd door een hoos aan felicitaties en virtuele smullerij. Probeer dat eens te beantwoorden door de namen van de gebruikers er bij te noemen en je waant je een volleerde tweep!

  Veel plezier in twitterland.

  Workshop Twitter 5 – Tools en mobiel

  Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Twitter Workshop

  Op twitter.com zie je onderaan, aan het eind van een tweet welke applicatie er gebruikt is, om de tweet te versturen. Klik de link eens aan en probeer het uit.

  De originele website om te twitteren is Twitter web, dus http://twitter.com/
  Er zijn zeer veel applicaties om van twitter gebruik te maken. Twitter zelf verandert ook, het wordt de gebruikers steeds gemakkelijker gemaakt om twitter te begrijpen en te gebruiken.

  Tweetdeck
  Tweetdeck werkt op ieder platform, dus Windows, Mac of Linux, dat maakt niet uit. Tweetdeck kun je downloaden en installeren. Schrik niet als er een extra programmamelding verschijnt. Voor Tweetdeck moet ook Adobe Air worden ge�nstalleerd, als je dat nog niet hebt.

  Twitterfox
  Twitterfox
  is een handige toevoeging (een add-on) aan de gratis te gebruiken browser Firefox. Het werkt snel en lange urls worden automatisch ingekort, ook al kom je boven de 140 tekens uit. Mijn ervaring is dat bij storingen van Twitter zelf, deze tool als een van de eersten weer ‘in de lucht’ is.

  BeTwittered
  Lees de laatste berichten in iGoogle door Betwittererd toe te voegen.

  Op de mobiele telefoon
  Twitteren doe je overal, op de computer, de laptop, of met je mobiel. Het handigst is dan een toetsenbordje, virtueel op je scherm of uitklapbaar. Wanneer je snel kunt sms-en dan is een tweet ook zo geschreven.

  Je kunt op de telefoon met een browser (internet explorer of iets anders) via http://m.twitter.com. Dit is de mobiele versie van de offici�le twitterwebsite. m.twitter.com heeft niet veel opties.

  Je kunt een online applicatie gebruiken of een programma downloaden. Een open source applicatie is bijvoorbeeld dabr. Je gaat in je browser naar dabr.co.uk en je mag dit programma vrij gebruiken. Vergeet het niet op te slaan in je favorieten, of maak er (via Opties) zelfs een startpagina van.
  Slandr.net is een vergelijkbare website, maar bevat net wat meer reclame.
  Beide zijn platformonafhankelijk omdat je via het web werkt. Het maakt dus niet uit of je een telefoon met Windows Mobile, Google, een iPhone of een platform van een telefoonproducent gebruikt.

  Workshop Twitter 4 – Wat schrijven ze nu?

  Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Twitter Workshop

  Hashtags

  Soms kom je woorden tegen in de tweets waar een #-teken aan vooraf gaat. Dat is een hashtag.Met hashtag koppel je tweets van verschillende gebruikers aan elkaar. Je kunt je misschien voorstellen dat met tweets, foto’s en zelfs video’s je snel een gevarieerd verslag kunt doen van een evenement.
  Hashtags kun je ook gebruiken om alle berichten van een bepaald op een website te tonen.

  Wat doet de @ met een naam erachter?

  Een bericht met @gebruikersnaam wordt gericht aan een andere twitteraar. Zo kun je gericht reageren op een bericht. Let wel, iedereen kan meelezen! En ook reageren op je tweet.
  Er ontstaan soms hele conversaties. Deze conversaties kun je volgen.Dat vergt nog enige handigheid.

  Klik bijvoorbeeld druk op ‘in reply to …’ en nog eens en nog eens. Sommige tools hebben al de mogelijkheid tot volgens van conversations.

  Wat een gekke links

  Links kunnen een heel lang pad hebben, en je hebt maar 140 tekens. Je kunt verschillende tools gebruiken om links korter te maken. In Tweetdeck zit een optie waar je de lange link ook kunt zien. Je kunt ze met de optie bit.ly ook verkorten. Een andere bekende linkverkorter is tinyurl.com.

  Workshop Twitter 6 – Wat ga je schrijven?

  Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Twitter Workshop

  Twitteraccounts die alleen ingezet worden als rss feed zijn stukken minder populair.
  Een lijst met links naar bijvoorbeeld blogitems trekt minder bezoekers dan mensen die actief over interessante dingen schrijven.

  Bij Twitter draait het vooral om persoonlijk contact. Bedrijven die alleen maar elke keer hun artikel te koop aanbieden krijgen weinig respect. Beter is te melden wat je doet, zonder onzin uit te kramen. Het moet wel relevant zijn, gericht op wat je followers graag lezen. Een blog schrijf je niet voor jezelf, maar voor je lezers.

  Naast nuttige boodschappen komen ook koffieuurtjes, chatgesprekken en meldingen over koffie drinken, uitslapen of juist heel laat naar bed gaan veel voor. En het goedemorgen en welterusten wensen is niet ongebruikelijk.

  Kun je ook alleen over je bedrijf berichten sturen? Ja, dat kan. Wat uiteindelijk toch beter werkt is schrijven over wat de mens in je bedrijf zoal bezig houdt! Uiteraard kan het nuttig zijn te melden wat je verkoopt, maar probeer ook eens een paar tweets voorafgaand aan die melding te posten. Probeer niet alleen: ‘er staat een nieuwe nieuwsbrief online’. Maak voordat de nieuwsbrief melding van een onderwerp wat je in je nieuwsbrief aan het verwerken bent. Of meldt dat je een deadline aan het halen bent.

  Social media draait om mensen, die op hun beurt weer heel bedrijvig bezig kunnen zijn.

  Workshop Twitter 3 – Wie vind je op twitter?

  Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Twitter Workshop

  Op twitter vind je minder jongeren. Uit onderzoek blijkt dat jongeren liever gebruik maken van messenger, dus 1 op 1 chatten. Ook hebben ze minder met tekst, en gebruiken ze liever plaatjes, foto’s en tekentjes als smileys.

  Gemiddeld zijn gebruikers van Twitter 35 jaar, de grootste groepen zijn tussen 20 en 60 jaar. Natuurlijk zijn er uitschieters als opa van 83 en baby’s of zelfs huisdieren te vinden. Je vind er ook bedrijven, instellingen en bloggers. Belangrijk is dat Twitter vooral draait om persoonlijk contact.

  Workshop Twitter – begin

  Geschreven door Webmaakster op . Geplaatst in Twitter Workshop

  Twitter is een social media site, een microblog waar je in 140 tekens antwoord geeft op de vraag “What are you doing?”.

  Het aanmaken van je eigen account aanmaken is eenvoudig. De website http://twitter.com nodigt je meteen uit om een account te maken, als je die nog niet hebt. Wanneer je een account hebt, kun je inloggen (als dat nog niet automatisch ging.)

  Het aanmaken van een account is snel gedaan, maar wat doe je daarna? Deze workshop laat je de mogelijkheden zien.

  [catlist name=twitter-workshop orderby=title order=ASC numberposts=-1]